Prednosti majčinog mleka za vašu bebu
Podelite
17/07/2021

Prednosti majčinog mleka za vašu bebu

Majčino mleko: pravi balans za bebe

Za majke koje mogu, dojenje je i dalje najbolji izbor za njihovu bebu. Majčino mleko sadrži vodu i mešavinu hranljivih materija: masti, ugljenih hidrata, proteina, vitamina, mineralnih soli, elemenata u tragovima, itd. Svi ovi sastojci doprinose normalnom rastu i zdravom razvoju bebe. Njegov sastav se vremenom menja, a takođe varira u zavisnosti od ishrane majke. Na primer, ukus mleka se menja u zavisnosti od toga šta je majka jela. Dakle, pored toga što je poseban trenutak povezivanja sa majkom, dojenje pomaže u stimulisanju receptora ukusa beba, navikavajući ih na raznovrsnost ukusa.



Značaj proteina u majčinom mleku

Majčino mleko sadrži brojne proteine sa višestrukim dejstvom. Oni igraju posebnu ulogu u razvoju kostiju, mišića i mozga (9).



Dakle, majčino mleko obezbeđuje pravu količinu proteina, koji se prilagođava svakoj fazi razvoja vaše bebe. Jedan od ovih proteina je laktoferin.



Laktoferin, izuzetan protein

Fascinantna svojstva laktoferina su predmet raznih naučnih studija i priznata su od strane brojnih zdravstvenih radnika.
- Laktoferin prirodno pomaže u sprečavanju infekcija
Laktoferin je prirodno prisutan u majčinom mleku i prenosi se sa majke na bebu tokom dojenja. To je drugi najvažniji protein u majčinom mleku po količini. Laktoferin je neprocenjiv protein sa brojnim prednostima. Na primer, ima antimikrobna svojstva (1,3) (antivirusna i antibakterijska). Laktoferin takođe pomaže u prevenciji infekcija kod malih beba: povezan je sa smanjenim rizikom od respiratornih infekcija*, na primer (4,5).

- Laktoferin igra ulogu u normalnom razvoju digestivnog sistema kod beba

Zdrav razvoj digestivnog sistema je neophodan jer bolni problemi sa varenjem, kao što su regurgitacija, refluks i kolike, mogu biti česti kod beba (7,8).
Laktoferin deluje na gastrointestinalni trakt na više načina. Protein doprinosi rastu i sazrevanju creva kod malih beba (1). Pored toga, studije su pokazale da laktoferin takođe doprinosi zdravom razvoju bebine crevne flore (6).

Ova različita svojstva laktoferina – kao što su njegova antimikrobna svojstva, smanjen rizik od respiratornih infekcija i njegova uloga u zdravstvenom razvoju bebinog digestivnog sistema i crevne flore – sugerišu da prisustvo laktoferina u majčinom mleku pomaže u zaštiti od spoljašnjih pretnji i pomaže u izgradnji dobrog imuniteta kod beba.



(1) A. Lemoine – Réalités Pédiatriques- June 2017
(2) Source WHO: https://www.who.int/topics/breastfeeding
(3) A. Bocquet – Le Pédiatre - February 2020
(4) Ke Chen et al. Nutrition 2016
(5) King J C et al. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 20076
(6) Mastromarino P. et al., Biometals 2014
(7) Lönnerdal B, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2011
(8) Jiang R, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014
(9) ANC Martin, Afssa 2001
https://www.anses.fr/fr/content/les-prot%C3%A9ines
https://www.who.int/features/qa/21/fr/

* infekcije donjeg respiratornog trakta